Het belang van neurotransmitters voor je mentale én fysieke gezondheid

Neurotransmitters zijn signaalstoffen die impulsen overdragen tussen twee zenuwcellen. Ze zorgen op die manier voor de communicatie tussen zenuwcellen. Als je nadenkt en/of beweegt dan zijn de neurotransmitters in je hersenen aan het werk. Om optimaal te kunnen presteren en om je goed te voelen moeten je neurotransmitters in balans zijn.

Je hebt twee soorten neurotransmitters, stimulerende en remmende neurotransmitters. Voorbeelden van  stimulerende neurotransmitters zijn dopamine en acetylcholine. Voorbeelden van remmende neurotransmitters zijn GABA en serotonine. Bij je dagelijkse slaap- en waakcyclus spelen ze een belangrijke rol.

De aanmaak van neurotransmitters wordt beïnvloed door verschillende hormonen en enzymen, bijnieren en darmen. Als je neurotransmitters uit balans zijn dan kan dat leiden tot verschillende klachten. Hierbij kan je denken aan klachten als migraine, depressie, vermoeidheid en prikkelgevoeligheid. Maar ook aan verslavingen en de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

Er zijn verschillende factoren die je neurotransmitterwerking kunnen verstoren. Stress, toxines, exorfine – en suikerrijke voeding, veroudering en infecties en ontstekingen zijn enkele van die factoren.

4 belangrijke neurotransmitters

Er zijn vier belangrijke neurotransmitters. Door middel van specifieke voedingsstoffen kan je de aanmaak ervan stimuleren.

  • Dopamine

Actie, doelgerichtheid en besluitvaardigheid. Dopamine zorgt ervoor. Het speelt een belangrijke rol in het beloningssysteem en geeft je een gevoel van blijdschap, genot en zelfvertrouwen. Om de aanmaak van dopamine te stimuleren kunnen de volgende voedingsstoffen bijdragen: noten, gevogelte, eieren, rauwe melk, peulvruchten en avocado.

  • Acetylcholine

Acetylcholine zorgt voor een goede spierwerking en ondersteunt je concentratievermogen en je geheugen. Ook speelt het een rol bij je bloeddruk. Daarnaast is het van belang voor de darmperistaltiek en zorgt het voor de stimulatie van de spijsverteringssappen. Om de aanmaak van acetylcholine te stimuleren kunnen de volgende voedingsstoffen bijdragen: volle graanproducten, scharreleieren, vis, vlees, zonnebloempitten, pompoenpitten, warmoes, pistachenoten, amarant, cashew, bloemkool, shitake en spruitjes.

  • GABA

GABA is dé rustgevende neurotransmitter. Het bevordert (nacht)rust en een ontspannen gevoel. Het stabiliseert de bloeddruk. Daarnaast heb je het ook nodig om goed te kunnen organiseren, overzicht te bewaren en punctueel te zijn. Om de aanmaak van GABA te stimuleren kunnen de volgende voedingsstoffen bijdragen: vis, vlees, gevogelte, bonen, verse bouillon, eieren, bruine rijst en gefermenteerde voeding.

  • Serotonine

Een opgewekte gemoedsstemming, gevoel van onbezorgdheid, flexibiliteit en contact met de realiteit. Hiervoor heb je serotonine nodig. Net als acetylcholine stimuleert serotonine de darmperistaltiek. Om de aanmaak van serotonine te stimuleren kunnen de volgende voedingsstoffen bijdragen: banaan, haver, cacao, rauwe melk, noten, zaden, vlees, gevogelte en eieren.