5 tips om goed te slapen

Moeilijk kunnen slapen kan heel frustrerend zijn. Je kan pas slapen als je rustig bent. Ertegen vechten helpt meestal niet. Je kan het best accepteren dat je tijdelijk moeite hebt met slapen. In de tussentijd hebben we vijf van onze beste tips om goed te slapen voor je verzameld.

1. Een natuurlijke slaapritme

Voor een natuurlijk slaapritme kan je het best kunstlicht en beeldschermen zoveel mogelijk vermijden. Deze twee factoren kunnen het bioritme namelijk verstoren. Gebruik je laat in de avond nog het scherm van je smartphone? Stel dan een blauwlichtfilter in. Onze tip: ga dagelijks naar buiten wanneer het buiten licht is en dim het licht in de avond.

Daarnaast houdt je lichaam van regelmaat. Dat betekent dat je best op een vast tijdstip gaat slapen en op een vast tijdstip weer opstaat, ook in het weekend!

2. De optimale condities in de slaapkamer

Je slaapkamer heeft invloed op je slaap. Daarbij zijn drie factoren belangrijk, de kamertemperatuur, de luchtkwaliteit en hoe donker de kamer is.

Wanneer je diep slaapt dan heeft je lichaam een lagere temperatuur. Bovendien lig je onder een deken, het is daarom niet nodig om de slaapkamer even warm te houden als de andere kamers in huis. De meeste mensen slapen het best bij een kamertemperatuur van 18 graden Celsius.

Verse lucht in je slaapkamer is van belang, want je lichaam herstelt zich tijdens je slaap. Door met een open raam te slapen zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit optimaal is. Slaap je liever niet met een open raam? Zet je raam in de ochtend minimaal 15 minuten wagenwijd open. Zo komt er verse lucht binnen.

Een hele donkere slaapkamer helpt bij het goed kunnen slapen. Dit kan je doen door goed verduisterende gordijnen of rolluiken voor de ramen te gebruiken. Zeker in de zomer is dat geen overbodige luxe. Om huisstofmijt te verjagen is het verstandig om overdag voldoende daglicht in de kamer toe te laten.

3. Overdag bewegen en ’s avonds rusten

Overdag bewegen en ’s avonds heerlijk rusten. Ga elke dag minstens een half uur naar buiten. Maak een wandeling, ga fietsen of buitensporten. Intensief sporten zorgt voor een oppepper en kan je het best overdag doen. Doe ’s avonds voor het slapengaan lichte stretchings- of yoga-oefeningen om je te helpen tot rust te komen.

4. Ademhalingsoefeningen

Een simpel ademhalingstrucje dat veel mensen helpt om binnen een minuut in slaap te vallen is focussen op de ademhaling. Als je toch wakker ligt, is het wellicht het overwegen waard om het te proberen. Het trucje wordt weleens de 4-7-8 truc genoemd en gaat als volgt. Adem via je neus 4 seconden in. 7 seconden lang houd je je adem vast. Tot slot blaas je 8 seconden lang via je mond de lucht weer uit. Als je het een aantal keer herhaalt dan voel je je lichaam tot rust komen. Dit trucje kan je ook toepassen als je midden in de nacht plots weer wakker wordt.

5. De juiste voedingsstoffen

Soms slaap je tijdelijk slechter door een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Een lage vitamine D-waarde heeft niet alleen nadelen voor je immuunsysteem, maar kan ook bijdragen aan slaapproblemen.

Als je altijd gespannen bent en daardoor moeilijk in slaap valt dan kan je lichaam wellicht een magnesiumtekort hebben. Je kan je lichaam en hersenen helpen ontspannen door voor het slapengaan een goed opneembaar magnesiumpreparaat (glycerofosfaat) te gebruiken.

Valeriaan, hop, passiebloem en ashwagandha zijn kruiden die bekend staan om hun ontspannende werking. Voedingssupplementen met die kruiden erin kunnen je ondersteunen bij het ontspannen in slaap vallen.

Lukt het toch niet om in slaap te vallen? Sta dan even op. Zet een kopje kruidenthee, lees een boek of luister naar rustgevende muziek of een podcast. Zodra je je moe voelt doe dan een nieuwe poging om te slapen.